De twee streepjes

“Ik moet nog zoveel doen,” verzucht ze terwijl ze op het prikbord kijkt waar haar To-Do lijstje hangt.

Ik kijk van het lijstje naar haar en haal mijn schouders op. “Twee streepjes erbij en je bent klaar,” zeg ik. Ze kijkt me verbaasd aan. Ik pak een pen en zet rechts van de beide O’s een streepje ertegenaan en kijk haar weer aan.

Ze fronst. “Nu staat er Ta-Da,” zegt ze.

Ik glimlach. “Wel eens van omdenken gehoord?” vraag ik haar. “Probeer het eens!” en ik laat haar peinzend achter.

Als ik twee uur later weer voorbij kom, zit ze glimlachend achter haar bureau. Ik kijk naar haar lijstje. Twee taken zijn niet ‘afgevinkt’ maar met allerlei kleuren markers versierd met ballonnetjes en sliertjes en andere feestelijkheden. Ze ziet me kijken en lacht breed. “Taaa-daaaaaaa” zegt ze.

 

JA, LEUK BEDACHT MAAR SOMMIGE DINGEN MOETEN NOU EENMAAL! TOCH?
Misschien. Weet ik niet. Wat ‘moet’ je precies en waarom? Een lerares wilde absoluut geen cijfers geven want ze vond dat dit de ontwikkeling van haar leerlingen eerder belemmerde dan stimuleerde. Toch gaf ze cijfers want dat ‘moest’. Het was het beleid van de school. “Wat gebeurt er als je geen cijfers meer geeft?” vroeg ik. “Dan raak ik mijn baan kwijt,” was het antwoord. Dit kun je echt niet omdenken… of wel?

IK KAN TOCH GEEN BELEID VERANDEREN?
Omdenken misschien niet maar is er mogelijkheid om het gesprek aan te gaan op het werk? Zodat het beleid veranderd wordt? Is het een aanname dat het beleid zo strikt is? Of is het echt zo? En als het echt zo is en het echt niet strookt met wat jij vindt en gelooft… is dit dan wel de juiste werkplek voor jou? Met andere woorden, als jij het werk niet kan doen zoals het past bij jouw normen en waarden, is dit dan wel de werkplaats voor jou? Zeker als het gesprek met jou niet wordt aangegaan over wat jij belangrijk vindt en waarom, kun je je afvragen of deze omgeving gezond is voor jou.

IS HET NIET OVERAL HETZELFDE?
Deze uitspraak hoort bij mensen die weten wat ze hebben en niet wat ze kunnen krijgen. Vaak ligt een angst voor verandering ten grondslag aan een weerzin tegen veranderen. We zitten in deze situatie en we kennen hem. We weten niet wat we gaan krijgen. Onzekerheid kan ons tegenhouden. Of juist de acceptatie van de situatie en je niet realiseren dat het anders kan. En dan kan het al voldoende zijn als er iemand langsloopt en twee streepjes zet om je aan het denken te zetten.

TIPS VOOR VERANDERING

  • Kijk eens met nieuwe ogen naar je situatie. Praat erover met een buitenstaander.
  • Schiet niet in de ‘ja maar dat gaat niet bij ons want…’. Een buitenstaander heeft de beperking niet wat er wel en niet kan bij jou. En mogelijk zijn die ideeën met een kleine aanpassing WEL werkbaar te maken.
  • Bedenk voor jezelf wat je energie kost op een dag en waarom. Vraag je af waarom dit ‘moet’. En nog belangrijker… ‘moet’ jij het doen? Of is er iemand anders die dit kan en wil doen? Misschien doet die persoon wel iets wat ‘moet’ en hij niet leuk vindt maar jij weer wel. Ruilen is dan winst voor twee!

 

EN ALS DAT NIET HELPT…
Praat dan eens met een leidinggevende. Vertel je wat je dwars zit en wat je graag anders zou willen zien. Wat je energie kost en waarom. Kom je er nog niet uit en blijft het energie opslurpen? Trek dan ook je conclusie. Laat angst of gemakzucht niet je leidraad zijn. Zorg dat je energie krijgt van je werk en je de dingen kan doen die passen bij jouw normen en waarden en jouw overtuigingen.

DURF JIJ HET AAN?
Er zijn diverse bedrijven aan het experimenteren met een andere manier van leidinggeven, een andere manier van aansturen, een andere manier van werktijden en werkinhoud invullen… sommige maken kleine stapjes, sommigen maken radicale stappen. We zijn allemaal heel lang gewend geweest om af te wachten. We moeten ook onszelf even wakker schudden. Je zult merken dat bedrijven er al veel meer voor open staan dan ooit. Proactiviteit noemen ze dat. Dus word ook proactief. En kijk wat jij kan doen om jouw to-do’s om te zetten naar ta-da’s!

 

Geen reactie's

Geef een reactie
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.